1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринари от чужбина ще могат да практикуват в България

Ветеринари от чужбина ще могат да практикуват в България

Българските ветеринарни служби ще признават чуждите дипломи

 

Дипломирани ветеринарни лекари Швейцария, Норвегия и Исландия могат да практикуват в България след влизането на страната в Европейския съюз. Това предвижда наредбата за признаване на професионалната квалификация по ветеринарна медицина на европейските ветеринари в България, приета от колегиума на Министерството на земеделието и горите.

Българските ветеринарни служби ще признават чуждите дипломи. Кандидатите за работа в България ще получават специални удостоверения за валидност, които ще влизат в регистър. В приложение към наредбата са изредени висшите ветеринарни училища, чиито дипломи ще бъдат признавани.

За Белгия, Чехия и Финландия ще бъдат валидни две специализирани висши училища. Най-много ветеринарни университети ще се признават от Великобритания - шест в Лондон, Бристол, Ливърпул, Кембридж, Единбург и Глазгоу.

В случай че кандидатите за работа в България нямат дипломи от одобрените ветеринарни университети, те са длъжни да представят сертификати от съответните ветеринарни служби в техните държави. Допълнителни сертификати ще се искат и за младите специалисти от Естония, Латвия и останалите новоприети страни членки, които са завършили преди 1 май 2004 г.

Целта е местните власти да докажат, че ветеринарите имат поне 5-годишен стаж, за да могат да практикуват в България, гласи наредбата. Докато старите страни членки са въвели ветеринарните инструкции през 90-те години на миналия век, новоприетите са го направили с влизането си в ЕС през май миналата година.

В случай че по някаква причина ветеринарните органи са отнели свидетелството за практикуване на ветеринаря, който работи в България, националната ветеринарна служба също анулира разрешителното му. 

Независимо че ветеринарите полагат клетва при завършване на образованието в родната държава, ако се преместят в чужбина, са длъжни да се закълнат повторно. Те се ползват и с всички права на българските ветеринари.

Чужденците, които ще практикуват в страната, подават заявления до генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Освен призната диплома и сертификат от своята държава, лекарят посочва и мястото, където иска да открие кабинет. Всички документи от чужбина трябва да са презаверени поне година преди ветеринарят да подаде заявлението, гласи наредбата.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.