1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите стачкуват

Ветеринарите стачкуват

НВМС ще се справя със собствени сили

Частните ветеринарни лекари в цялата страна започват ефективна стачка от днес. Това обяви председателят на Пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Ваня Гришина. Спираме да изследваме за антракс, бяс и луда крава, както и да извършваме профилактика за тези заболявания, обяви още д-р Гришина. Причината са неизплатените от  Министерството на земеделието и храните пари за  извършената дейност за първото тримесечие на годината. Според годишния рамков договор за тези изследвания министерството трябва да заплати на частните практикуващи ветеринари над 3 милиона лева. До момента обаче им е превела едва 1 милион лева.

Лекарите протестират още и заради това, че държавата не им позволява да станат собственици на лечебниците. Ефективната стачка може да доведе до блокиране износа и зареждането на вътрешната мрежа с месо.

До момента на ветеринарните лекари са изплатени само 60% от парите за първото тримесечие. Сумата е издължена от бюджета на Националната ветеринарномедицинска служба, а не от целевите средства по договора с Министерството на земеделието - обясни директорът НВМС Йордан Войнов. Според него, дори при ефективен протест на частните лекари, Националната ветеринарномедицинска служба ще успее да се справи със собствени специалисти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.