1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Виргиниюс Синкявичюс и австрийски фермери в спор за вълците

Виргиниюс Синкявичюс и австрийски фермери в спор за вълците

По официални данни в страната има само 20 вълка

В остър задочен спор за вълците влязоха животновъди от Австрия и еврокомисаря Виргиниюс Синкявичюс. В интервю за австрийската обществена телевизия комисарят, отговарящ за околната среда, обвини фермерите и политиците в страната, че със своите изказвания за атаките от хищници целят само да създават паника.
 
Според Синкявичюс реакцията на австрийците е силно преувеличена, след като по официални данни в страната има само 20 вълка. По думите му е много смущаващо, че в Австрия вече има 7 убити вълка, и че хората не излизат на разходка в гората, защото ги е страх от хищниците. В заключение той посочи, че в страната повече хора умират от нападение от крави, отколкото при среща с вълк.
 
За председателя на Австрийския земеделски съюз Георг Щрасер изказването на еврокомисаря граничи с цинизъм. Синкявичюс трябвало да си зададе въпроса дали наистина трябва да загине човек, за да започне Европейската комисия да обръща внимание на притесненията на гражданите. По думите на Щрасер вълчата популация в Австрия всяка година нараства с 30 процента и представлява сериозна заплаха не само за животните на фермерите, но и за техния живот. През 2021 година в страната жертва на вълците са станали 500 животни, а през миналата година атаките са били 800. Това е увеличение с 60 процента, посочват от земеделската организация. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.