1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Висшият експертен екологичен съвет на МОСВ одобри плана за управление на Национален парк „Централен Балкан“

Висшият експертен екологичен съвет на МОСВ одобри плана за управление на Национален парк „Централен Балкан“

С новия план ще бъдат установени зони, режими, норми и условия за извършване на дейностите през следващите 10 г.

Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ на МОСВ одобри новия план за управление на Национален парк „Централен Балкан“. Консултативният орган взе решение, с което предлага на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да го внесе за приемане в Министерския съвет. Преди това трябва да бъдат отразени бележките и предложенията към плана, одобрени от ВЕЕС.

С новия план ще бъдат установени зони, режими, норми и условия за извършване на дейностите в парк „Централен Балкан“ през следващите 10 г. Становището на ВЕЕС е, че с новия документ е постигнат баланс между опазването на природата и биологичното разнообразие в парка и развитието на туризма и използването на ресурсите от местното население като паша, бране на билки, горски плодове, гъби и др.

МОСВ придава изключително значение на плановете за управление като инструмент за обезпечаване на ефективно опазване и устойчиво управление на защитените територии. По Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ беше финансирано разработването на общо 58 проекта на планове за управление: на 3-те национални парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, на природните паркове „Беласица“, „Българка“ и „Витоша“, както и на 52 други защитени територии от категорията „резерват“, „поддържан резерват“ и „защитена местност“.

Трите национални парка, резерватите и поддържаните резервати  са изключителна държавна собственост и се управляват от МОСВ. Природните паркове се управляват от Министерството на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.