1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” са в добро състояние

Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” са в добро състояние

 

Към 22 март 2006 г. язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД, са в добро техническо състояние. Изключение прави само язовир "Тракиец", където на 14 март, вследствие на обилните валежи, се е получило свличане на сухия откос в лявата част на язовирната стена с дължина 100 м. Всички язовири разполагат със свободен ретензионен обем, с изключение на 11, които преливат, и други три, на които водното ниво е на кота преливник. Там, където условията позволяват, язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени общини и кметства. Дунавските диги са в добро техническо състояние. Нивото на водата в река Дунав спада и е на 1,50 м – 6,01 м от кота корона дига.

По-голямата част от изградените корекции на реки на територията на страната са също в добро техническо състояние. Водното ниво в тях е по-ниско от кота берма /стъпките на дигата откъм водния откос/ и няма опасност от скъсване на дигите и заливания. Наблюдава се понижаване на водното ниво във всички реки.

Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, както и Мъти вир – София. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения.

В резултат на снеготопенето и обилните валежи подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски, Софийски и Пернишки региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.