1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За намаляването на емисиите - по 240 млрд. евро на година

За намаляването на емисиите - по 240 млрд. евро на година

Хранително-вкусовата промишленост отбелязва най-бавния напредък в енергийната ефективност сред икономическите сектори

Парите, инвестирани в намаляване на емисиите от хранително-вкусовата промишленост, трябва да се увеличат 18 пъти и да достигнат около 240 милиарда евро годишно, за да паднат емисиите наполовина. Само така светът може да поеме по пътя към нетни нулеви емисии до 2050 година, се казва в проучване на Световната банка.
 
Според експертите, в момента твърде малко пари се влагат в намаляване на емисиите от този сектор. Европейският съюз има за цел до 2030 година да ги намали с 55 % спрямо нивата от 1990-та и да постигне климатична неутралност до 2050 година.
Най-големите възможности авторите на доклада виждат в страните с високи доходи. Те трябва да преминат към енергийни източници с ниски емисии, да намалят собственото  търсене на храни с интензивни емисии чрез ценообразуване и да предоставят финансова помощ на други страни, за да подкрепят този преход.
 
Хранително-вкусовата промишленост отбелязва най-бавния напредък в енергийната ефективност сред икономическите сектори, предупреждава докладът, призовавайки страните да направят повече за насърчаване на възобновяемата енергия в хранително-вкусовата система.
В доклад, публикуван през януари от Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата, се казва, че политиките на Съюза не са постигнали целите в областта на климата. Затова съветът призовава за система за ценообразуване на въглеродните емисии, която да определя цена на емисиите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.