Хранително-вкусовата промишленост отбелязва най-бавния напредък в енергийната ефективност сред икономическите сектори
Парите, инвестирани в намаляване на емисиите от хранително-вкусовата промишленост, трябва да се увеличат 18 пъти и да достигнат около 240 милиарда евро годишно, за да паднат емисиите наполовина. Само така светът може да поеме по пътя към нетни нулеви емисии до 2050 година, се казва в проучване на Световната банка.
Според експертите, в момента твърде малко пари се влагат в намаляване на емисиите от този сектор. Европейският съюз има за цел до 2030 година да ги намали с 55 % спрямо нивата от 1990-та и да постигне климатична неутралност до 2050 година.
Най-големите възможности авторите на доклада виждат в страните с високи доходи. Те трябва да преминат към енергийни източници с ниски емисии, да намалят собственото търсене на храни с интензивни емисии чрез ценообразуване и да предоставят финансова помощ на други страни, за да подкрепят този преход.
Хранително-вкусовата промишленост отбелязва най-бавния напредък в енергийната ефективност сред икономическите сектори, предупреждава докладът, призовавайки страните да направят повече за насърчаване на възобновяемата енергия в хранително-вкусовата система.
В доклад, публикуван през януари от Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата, се казва, че политиките на Съюза не са постигнали целите в областта на климата. Затова съветът призовава за система за ценообразуване на въглеродните емисии, която да определя цена на емисиите.