1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За Турция земеделието е най-важната тема, свързана с ЕС

За Турция земеделието е най-важната тема, свързана с ЕС

Турското земеделие се очаква да нарасне с 3.1% през годината

 

Турският министър-председател Реджеп Ердоган определи земеделието като най-важната тема при евентуалните бъдещи преговори на страната за членство в Европейския съюз.

В речта си преди Втория земеделски съвет в Турция, организиран от министерството на земеделието и селските работи, Ердоган каза, че очаква положително решение от ЕС на срещата на 17 декември. Премиерът се оплака от лошото състояние на земеделието когато неговата партия AKP дойде на власт през 2002 г. Той допълни, че земеделската дейност е жертва на напълно погрешна политика от страна на предшествениците му.

Ердоган си припомни, че през 2002 г. фермерите започнали масово да продават тракторите си, като някои дори са били конфискувани. "Героичният период в земеделието вече завърши. Периодът на използването на земеделието като средства и инструменти за политика е вече минало."

Министърът на земеделието и селските въпроси Сами Гучлу прогнозира, че земеделският сектор ще нарасне с 3.1% през тази година, а външните инвестиции в него – с 3.4%, сравнени с миналогодишния растеж от 2.7%.

Това съобщиха от ECON.BG за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.