1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За възстановяване на горския потенциал са необходими над 1,5 млрд. лева

За възстановяване на горския потенциал са необходими над 1,5 млрд. лева

Фонд "Българска гора" ще бъде възстановен

 

Фонд "Българска гора" ще бъде възстановен. Целта е там да се събират пари за стабилизиране на сектора и реинвестиции. Това е една от предложените промени в новия проектозакон за изменение и допълнение на Закона за горите. Той бе представен от председателя на държавната агенция Стефан Юруков и премиера Сергей Станишев. Очаква се промените да бъдат приети до края на месеца.

Фонд "Българска гора" бе закрит през 1997 г. при управлението на СДС, когато около 800 души от системата са уволнени. При закриването в него е имало 28 млн. лв. За да се възстановят щетите, нанесени върху сектора през 90-те години на миналия век и за възстановяване на горския потенциал, са необходими над 1,5 млрд. лева, смята доц. Юруков.

Според новия проектозакон фондът ще се поддържа с държавни помощи, от разпоредените от държавата сделки, както и от актове за нарушения. От средствата на фонда ще могат да се възползват всички кандидати, които изготвят проекти, свързани със залесяването на горите.

Предвижда се също преобразуване на регионалните управления по горите в регионални дирекции. Това означава, че контролните функции се концентрират в Държавната агенция по горите и в регионалните дирекции, а стопанската дейност ще се осъществява от държавните лесничейства.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.