1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забавено обнародване на наредби бави кандидатстването за директните субсидии

Забавено обнародване на наредби бави кандидатстването за директните субсидии

Традиционно кампанията за подаване на документи започва в началото на март

Забавено обнародване на наредби бави приема на документи, с които земеделските производители кандидатстват за директните субсидии, и това предизвиква напрежение в бранша. Според Държавен фонд "Земеделие" в момента се чака обнародване на две наредби - за планинските райони и районите с природни ограничения и за агроекологичните плащания, пише "Сега".

Традиционно кампанията за подаване на документи за евросубсидиите започва в началото на март, но през тази година по-късното изготвяне на наредбите забави старта на приема. Кампанията приключва на 15 май. За фермерите, които не са успели да се включат в този срок, има удължаване до 9 юни, но им се налагат санкции с намаление на размера на субсидията заради закъснението.

Сериозно притеснение от забавянето на кампанията изразиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. "Това не е логично. Вместо да подобряваме качеството на работата, ставаме все по-неподготвени", заяви пред "Сега" Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него няма начин срокът да се удължи, защото е по еврорегламент. "Със сигурност ще има затруднения за служителите на земеделските служби не само заради липсата на време, а и защото тази година ще има повече заявления", обясни още Радослав Христов.

Според него много земеделци ще раздробят земята си, за да се възползват от въвеждането за първи път на схемата за преразпределително плащане. Тази схема предвижда за първите 300 декара фермерите да получават по-високи субсидии - до 45 лева за декар. По-едрите земеделци, обработващи над 300 декара, ще вземат за останалите си масиви по 30 лв. на декар. За всички първи 300 декара обаче ще важи по-високото субсидиране.

Измененията в Наредбата за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, в която се урежда и преразпределителното плащане, бяха обнародвани съвсем наскоро - на 11 март. В специален текст на наредбата е подчертано, че преразпределително плащане няма да получат кандидатите за подпомагане, за които се установи, че са разделили стопанството си с цел да се облагодетелстват от новата схема. Наскоро зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов обясни, че Държавен фонд "Земеделие" ще разработи методика, с която ще се проследява историята на новите стопанства - дали не са били част от някоя по-голяма ферма.

Земеделският министър Димитър Греков защити новата схема за плащане на директните субсидии за площ с аргумента, че досега са подпомагани главно едрите производители. "40% от малките стопанства са фалирали през последните години, а голяма част от европейските пари за подпомагане на земеделието са получавани само от около 5 хиляди земеделци", каза той пред БНР.

"54 500 фермери, които представляват над 60 процента от заявителите за директни плащания, са получили субсидии от 1000 лв. Може ли с такава сума да развиваш конкурентоспособно земеделие? Ето заради този дисбаланс предвиждаме възможността за прилагане на преразпределителното плащане", обясни министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.