1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов представи позицията на България за борба с нелегалния дърводобив

Зам.-министър Костов представи позицията на България за борба с нелегалния дърводобив

С въвеждането на Регламента всички оператори ще трябва да работят само с легална добита дървесина

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов представи позицията на България за Регламент на Европейския парламент /ЕП/ и на Съвета на министрите за определяне на задължения на операторите, които предлагат на пазара дървен материал и изделия от дървен материал на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Брюксел. Регламентът изисква операторите /собственици и преработватели/, които внасят дървесина или дървесни продукти в ЕС да използват само легално добита дървесина. Това е борба срещу незаконната сеч, не само в рамките в ЕС, но и за трети страни. Целта е в ЕС да не се допуска използване и внасяне на дървесина или продукти от дървесина добити чрез незаконни практики. Процедурата по изготвяне на регламента продължава повече от две години и вече всички държави членки се обединиха, че ЕС е длъжен да излъчи силен сигнал за подкрепа на борбата с нелегалните практики, защото 20 % от въглеродните емисии се дължат на обезлесяването в резултат на нелегалното изсичане на гори.

С въвеждането на Регламента всички оператори  ще трябва да работят само с легална добита дървесина. По Регламента има две основни предложения, които се обсъдиха в Съвета на министрите. Единият подход предложен от по-голяма част от страните, е да се извършва надлежна проверка на операторите, т. е. онези които са по-рискови да бъдат проверявани по-често от специален мониторингов орган. Няколко държави членки настояват за тотална забрана за предлагане на незаконна дървесина в ЕС, което означава постоянно да се доказва произхода на дървесина дори от оператори, които са легални. Това ще доведе до административни тежести, затова редица страни сред които и България подкрепиха компромисното предложение на Съвета - като първа стъпка да се запази надлежната проверка, и ако тази стъпка не е ефективна тогава да се пристъпи към въвеждането на тоталната забрана, коментира зам.-министър Костов. България подкрепи и предложението на Финландия малките оператори да бъдат подложени на облекчен административен контролен режим.

В рамките на този Съвет не бе постигнато окончателно решение за приемането на Регламента. Очаква се това да се осъществи в рамките на следващото председателство на ЕС от Испания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.