1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Янко Иванов: България ще се бори за намаляването на хранителните отпадъци

Зам.-министър Янко Иванов: България ще се бори за намаляването на хранителните отпадъци

Домакин на форума е Центърът за оценка на риска по хранителната верига

Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху етикета за  „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите. Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата за „най-добър до“, тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони).  Този маркер посочва срок за свежест и  най-добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“. Домакин на форума  е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите.

Според проучване на Европейската комисия,  едва 20% от българите познават значението на обозначението, „използвай преди“ което е за годност на храната.  За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54% от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията.

„Налага се да се предприемат мерки за промяна на отношението към на храните“, подчерта по време на  дискусиите заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

„Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубите на храни с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищението на храни. Програмата представя рамка за вземане на практически решения, от всички участниците по хранителната верига вкл. Потребителите от ЕС.  Очаква се в края на март 2019 г, да се приеме делегиран акт на ЕК, с които да се въведе единна методология за ДЧ, посочи още доц. д-р Я.Иванов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.