1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов е в сблъсък на интереси за търгове на земя

Зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов е в сблъсък на интереси за търгове на земя

Снимка:

Фамилията на Преслав Борисов, очакват с нетърпение търговете, за да закупят евтина държавна земя

Зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е в сериозен конфликт на интереси във връзка с обявени търгове от министерството за отдаване под наем и аренда на свободни земеделски земи в цялата страна от Държавния поземлен фонд. Това твърдят зърнопроизводители от региона на Добрич и цялата страна. Преслав Борисов е син на бизнесмена Пламен Борисов, собственик на „Дефко” ООД и е един от големите зърнопроизводители в Добрич и въобще в страната. Дружеството притежава най-голямата зърнобаза в Североизточна България, намираща се край Каварна.
Министерството на земеделието е обявило в момента процедура за провеждането на търговете, като срокът за стопанисване на земите е до 10 години. Началната тръжна цена на земи в региона на Добрич и Каварна са около 20 лв. на декар. Министърът на земеделието Мирослав Найденов е възложил контрола по изпълнението на процедурата именно на заместника си Преслав Борисов, в чийто ресор попадат поземлените отношения, заменките и еврофондовете в земеделието.

Една от приетите антикризисни мерки на правителството е, продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. В агросредите се говори, че цялата фамилия на Преслав Борисов, включително и брат му, който е зърнопроизводител, очакват с нетърпение търговете, за да закупят евтина държавна земя. В играта се е включил и областния координатор на ГЕРБ в Добрич Румен Иванов.

За конфликта на интереси при Преслав Борисов се говори отдавна и в средите на фондовете за земеделска земя. Той категорично отказвал да се вижда с тях. Те пращали предложения за промени в редица закони, като Закона за арендата, за собствеността и ползването на земеделски земи, за опазването на земеделски земи, за подпомагане на земеделските производители, но Борисов категорично отказвал да ги приема и да изслушва техните аргументи. Подобна е и ситуацията с готвените промени от екипа на Преслав Борисов в закона за търговия със зърно, които гласят само собствениците на зърнобази да имат право да търгуват със зърно. Очевидно става въпрос за лобиране в полза на зърнобазата на баща му край Каварна. Лентата на съоръжението бе прерязана през 2008 г. от неформалния лидер тогава на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов и президента на "Дефко" Пламен Борисов. На церемонията присъстваха още председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Каварна Цонко Цонев.

Според данните на Сметната палата, „Дефко" ООД е дарила 20 000 лв. за партията на столичния кмет. В новото правителство синът на Борисов ще отговаря за усвояването на еврофондовете. Преслав Борисов е роден през 1977 г. в София. През последните 17 години семейството му живее и работи в Каварна. Завършил е Лесотехническия университет, специалност "Агрономство", през 2000 г. В същата година започва работа като търговски директор във фирмата на баща си. В следващите няколко години получава допълнителна квалификация в областта на търговията със зърно от Асоциация по търговия с фуражи и зърно в Лондон -ГАФТА. През 2006 г. завършва магистратура по бизнес администрация в Бъкингамския университет във Великобритания. От 1999 г. работи като застрахователен агент в „Алианц България", София, а през 2000 г. заема поста регионален директор на „Алианц България" в град Каварна.

В периода от 2001 г. до 2004 г. е управител на „Дефко" ЕООД. От септември 2006 г. до май 2008 г. е директор по продажбите за Източна Европа на AGRI-LLOYD INTERNETIONAL LTD, Лемстер, Великобритания. От май 2008 г. до юли 2009 г. заема длъжността управляващ директор на „Депес" ЕООД.

В отговор на публикуваната информация, очаквайте становището на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.