1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник - министърът на околната среда и водите Красимир Живков обобщи резултатите от проверките на речните корита

Заместник - министърът на околната среда и водите Красимир Живков обобщи резултатите от проверките на речните корита

Извършени са 636 проверки в 1961 населени места, разположени в териториалния обхват на 255 общини

Заместник-министърът на околната среда и водите  Красимир Живков представи резултатите от проверките за нерегламентирано замърсяване на речните корита. Те бяха разпоредени със заповед на министър Ивелина Василева за предприемане на мерки от РИОСВ за недопускане на замърсяване на речните легла и прилежащите територии.

„В периода март-април от 16 – те РИОСВ са извършени 636 проверки в 1961 населени места, разположени в териториалния обхват на 255 общини. Към настоящия момент приключват  проверките в 10 по-малки общини, разположени в териториалния обхват на РИОСВ – Монтана. През по-голямата част от тях не преминават реки, а през останалите преминават малки реки“, контролът се осъществява на място, дават се предписания при установени нарушения, повторно се проверява изпълнението им и се налагат наказателни мерки ,“ съобщи заместник – министър Живков.

Резултатите от проверките показват, че е извършено почистване на 484 участъци от леглата и дерета на реките, замърсени с отпадъци.

Замърсените участъци през 2016 г. са главно в малки населени места,  където хората масово изхвърлят отпадъци в деретата на реките, отбеляза Живков и добави, че е важна промяната в манталитета и мисленето на хората, че това са техните реки и природа. Той  изрази убеждението си, че при продължаване на контролната дейност по този начин, до 2 -3 години нерегламентираните сметища по реките ще останат в историята.

Зам.- министър Живков обобщи  резултатите от извършените проверки през 2016 г. и отчете, че са съставени  21 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), което е в резултат на предприетите административно наказателни мерки от регионалните инспекции по околна среда. Той направи сравнение с 2015 г. когато са издадени  92 наказателни постановления за налагане на глоби в размер на 204 800 лева. Като резултат от последователната политика на МОСВ и засилената контролна дейност от страна на регионалните инспекции в рамките на една година кметовете на общините са предприели ефективни действия за изпълнение на дадените им предписания, като са организирали почистването на речните легла и прилежащите територии от отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.