1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Маринов: Работим последователно за подобряване на състоянието на горите и устойчивото им управление

Заместник-министър Маринов: Работим последователно за подобряване на състоянието на горите и устойчивото им управление

Горите на всяка държава представляват уникален капитал и актив

Работим последователно за подобряване на състоянието и опазване на горите и дивеча чрез осигуряване на устойчивото им стопанисване. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов на пресконференция „Заедно за опазване на горите“, организирана от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост в НДК. 

Заместник-министърът уточни, че за устойчивото им управление е ключово провеждането в срок на необходимите лесовъдски мероприятия, в това число санитарните, отгледните и възобновителните сечи. Според него е необходимо да се следи за осигуряването на ресурс за ритмично функциониране на дървопреработващата и мебелна промишленост, за осигуряването на дърва за огрев за населението, както и нужните количества дървесна биомаса за производство на топло- и електроенергия.

Относно възможностите за промени и подобрения в институционално отношение заместник-министърът коментира, че въпросът е от изключително значение за управлението на горските територии.

„Към момента има залегнала точка в Националната програма за развитие  на България 2030, която предвижда в създаване на самостоятелно ведомство- Държавна агенция по горите, на пряко подчинение на Министерския съвет, което е включено и в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. – декември 2024 г., като мярка 15.1.5“, информира той.

Заместник-министърът коментира, че горите на всяка държава представляват уникален капитал и актив, който освен дървесина и недървесни горски продукти, изпълнява и жизнено важни, обществено полезни функции, така наречените екосистемни услуги. Затова управлението на горите и горските територии в България се основава на разбирането за устойчиво развитие и на стремеж към баланс на всички функции, които те изпълняват, а именно- екологични, икономически и социални.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.