1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Тошев: Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии

Заместник-министър Тошев: Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии

Заместник-министър Георги Тошев очерта възможностите за двустранно сътрудничество с Молдова

Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии. По този начин ще се отговори на глобалните икономически процеси и предизвикателства и ще се повиши конкурентоспособността на отрасъла. Това каза заместник министърът на земеделието и храните  Георги Тошев по време на 17-та  Годишна работна  среща на министрите на земеделието на държавите от Югоизточна Европа, която се провежда в курорта Яхорина, Босна и Херцеговина. Той подчерта, че е важно да се стимулират цифровите иновации и приложения в аграрния сектор като фактор за устойчив растеж и добавена стойност.

„Селското стопанство се превръща в по-високотехнологичен отрасъл, който изисква стабилна връзка между наука, изследвания и практика. Трябва да се стремим към устойчивост в сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, отбеляза заместник-министърът. Той допълни, че трябва да се  стимулират малките стопанства и да се осигурява достъп до пазара за техните продукти, тъй като дребните земеделски производители произвеждат качествени и традиционни селскостопански продукти.

В заключение заместник-министърът посочи, че трябва да се използват възможностите за укрепване на сътрудничеството между страните от Югоизточна Европа, като се засили диалогът между държавните институции в тях и се разширят  контактите с представителите на бизнеса за набелязване на конкретни области и проекти от взаимен интерес.

В рамките на визитата си заместник-министър Тошев проведе двустранни срещи със заместник министър-председателя и министър на земеделието и хранителната промишленост на Република Молдова Владимир Болеа и със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия  Набил Ганджи.

Заместник-министър Георги Тошев очерта възможностите за двустранно сътрудничество с Молдова, като основен итгерес предизвика възможността за обмен в областта на аграрната наука. Министър Болеа подчерта, че проявяват интерес към опита на България във връзка с разбработването на стратегия за развитие на овцевъдството в Молдова. Той заяви желанието си да посети страната ни, като информира, че в страната му се обсъжда и създаване на национален център, който да обединява съществуващите научно-изследователски институти, като в това отношение опитът на структурата на Селскостопанска академия в България би бил полезен.

По време на срещата на заместник-министър Тошев със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия Набил Ганджи беше споделено виждането, че България играе важна роля като център на сътрудничеството между Китай и държавите от ЦИЕ в аграрната област. Набил Ганджи изрази задоволството си от отличното сътрудничество между България и ФАО, което ще намери отражение в подготвяния Меморандум за разбирателство. Документът ще конкретизира насоките за бъдеща работа между ФАО и България в контекста на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.