1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започват теренни проучвания на защитените зони по НАТУРА 2000

Започват теренни проучвания на защитените зони по НАТУРА 2000

Инициативата е по проект "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове"

През юли стартират полевите дейности по един от най-важните за страната проекти по Натура 2000. Еколози, биолози и експерти ще извършват теренни проучвания на териториите на 349-те български защитени зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, съобщава Дарик Радио.

Проектът "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове - фаза I" е със срок на изпълнение 2 години и е най-големият проект, който се финансира по приоритетна ос 3 на ОПОС. Той се управлява от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите.

Целта на проекта е в национален мащаб по едни и същи методики да се извършат теренни проучвания за картиране и определяне на природозащитното състояние на 87 природни местообитания и 119 вида (безгръбначни животни, риби, земноводни, влечуги, бозайници, прилепи, висши растения и мъхове), както и проучвания за миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата НАТУРА 2000. Приоритетни за проучване са зоните с голям инвеститорски интерес и тези, които са в процес на изработване на своите планове. Очакванията са първо да излязат данните за защитените зони по Черноморското крайбрежие и планините, като сред тези зони е отбелязана и територията на Природен парк Странджа.

Успешното изпълнение на проекта ще даде възможност управлението на екологичната мрежа НАТУРА 2000 да се основава на конкретна, надеждна и научнообоснована информация за видовете и местообитанията. Събраните и анализирани данни ще може да се ползват от държавните институции, местната власт, собствениците и ползвателите на земи и гори, неправителствените организации, бизнеса и научната общност. Те ще бъдат основа за разработването и изпълнението на плановете за управление на защитените зони, ще подпомогнат извършването на оценки за съвместимост на проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на защитените зони, както и докладването на България пред Европейската комисия за изпълнението на поетите отговорности по Директивата за местообитанията. Изпълнението на проекта е пряко свързано с една от основните цели на ОПОС, водеща до намаляване и спиране на загубата на биоразнообразие. По същата оперативна програма Дирекцията на Природен парк Странджа вече изпълнява от проект Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа, на обща стойност над 700 хил лв .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.