1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради случаите на шап в страната в Ямбол са взети предпазни мерки

Заради случаите на шап в страната в Ямбол са взети предпазни мерки

 

 

От областната  администрация  в Ямбол съобщиха, че  директорът  на Регионалната ветеринарномедицинска служба  ще въведе дежурства, с цел  ежедневно  подаване на информация за епизоотичната обстановка в района. Предвижда се  органите на МВР да  засилят контрола върху превозните средства, които превозват животни, продукти и суровини от животински произход на територията на региона. Мерките се предприемат в изпълнение на Заповед на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил за предприемане на превантивни мерки срещу разпространяването на заболяването шап по чифтокопитните животни в България.
Заради появата на заболяването в европейската част на Република Турция
и неблагоприятната епизоотична обстановка се  забранява пашата на двукопитни животни на разстояние по-малко от 500 метра от държавната граница с Турция.
Забраняват се пазарите за двукопитни животни и придвижването им, с изключение на предназначените за клане, в 20 километрова зона по границата с Турция. На предназначените за клане животни преди транспортиране ще се извършва клиничен преглед и термометриране.
  

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.