1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските министри обсъждат бюджет 2015

Земеделските министри обсъждат бюджет 2015

Копа-Коджека е на мнение, че сегашната криза е политическа

Бюджетът за 2015-та година ще бъде централната тема на съвещанието на земеделските министри в Брюксел. Бюджетните въпроси са от компетенциите на финансовите министри, но този път колегите им от аграрния сектор искат да вземат отношение, тъй като са недоволни от начина на финансиране на помощите заради руското ембарго.

Още преди срещата най-голямата европейска фермерска организация Копа-Коджека призова министрите да не допускат съкращение на предвидените средства. Комисията отказва обаче да финансира помощите за пострадалите от руското ембарго от допълнителни вземания и предлага парите да дойдат от кризисния резерв на аграрния бюджет. Това обаче би довело до съкращаване на директните плащания с 1,3 %. Затова мнозина от земеделските министри са против подобна мярка.

Копа-Коджека е на мнение, че сегашната криза е политическа, т.е. за нея са виновни политиците, а не земеделците и преработвателите на земеделска продукция. Затова Генералният секретар на организацията, Пека Першонен, настоява за допълнителни помощи и отхвърля всякакви идеи за съкращения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.