1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделците прекратяват протестите, приемат меморандума

Земеделците прекратяват протестите, приемат меморандума

Техника и демонстранти си тръгват

Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът се разпуска и лека-полека техниката и протестиращите започват да се разотиват.
Между правителството и Инициативния комитет се подписва споразумение. Текстът на споразумението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни овации. Ето и договорените параметри:
 
Точка 1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.
Точка 2. Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

„Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв. Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември“, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.