1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Финансовият инвеститор "БТ инвест" остана единственият кандидат за “Булгартабак”

Финансовият инвеститор "БТ инвест" остана единственият кандидат за “Булгартабак”

29 август е крайният срок за подаване на окончателна оферта

"Бритиш американ табако" напуснаха доброволно процедурата за приватизация на "Булгартабак холдинг", съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Така единственият кандидат, който остана в конкурсната процедура, е австрийското дружество "БТ инвест", зад което стои втората по големина руска банка ВТБ. От БАТ са изпратили кратко писмо до агенцията в края на миналата седмица, с което заявяват, че прекратяват по-нататъшното си участие в конкурса за продажбата на 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг", пише в.Стандарт.

БАТ бяха единственият стратегически инвеститор, който продължи досега в конкурсната процедура. След тяхното отказване става ясно, че ако се стигне до продажба на холдинга, то купувач ще бъде финансов инвеститор, а именно единственият останал кандидат "БТ инвест".

Конкурсната процедура поставя редица условия пред кандидат-купувачите, било те стратегически или финансови. "Нормално е финансовият инвеститор да цели преструктуриране на дружеството и неговата последваща препродажба на по-висока цена. Затова сме предвидили обезпечения, които да гарантират анаганжиметите по договора", обяви шефът на агенцията Емил Караниколов наскоро в интервю за "Стандарт". "Активите на цигарените фабрики в София и Благоевград, машините и съоръженията ще бъдат блокирани до изпълнение на анганжиментите. Ще има и 30 млн. евро, които също ще са блокирани до приключване на задълженията на купувача. Дори при евентуална последваща продажба, преди задълженията по договора да са изпълнени, новият собственик също ще бъде задължен да ги спазва", разясни Караниколов.

29 август е крайният срок за подаване на окончателна оферта. "Булгартабак" има минимална справедлива цена, която е определена от консултанта "Сити груп", но не е обявена публично. Ако постъпи оферта под тази цена, тя ще бъде отхвърлена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.