1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Нов механизъм за потвърждаване на банковите гаранции от търговските банки въведе ДФЗ

Нов механизъм за потвърждаване на банковите гаранции от търговските банки въведе ДФЗ

Изпълнението на споразумението ще ускори изплащането на субсидии на бенефициентите

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) въведе нов механизъм за потвърждаване на банковите гаранции от търговските банки, съобщиха от фонда.

„До момента фонд „Земеделие” е подписал споразумение с 11 търговски банки за сътрудничество при потвърждаване валидността и автентичността на банкови гаранции, издадени от банките в полза на фонда. Някои схеми и мерки за подпомагане, прилагани от Фонд „Земеделие”, изискват от кандидатите да представят банкови гаранции, издадени от банките или техните поделения в страната.

Потвърждаването на тези гаранции е необходим административен процес, който гарантира прозрачността и сигурността при изплащането на публични средства. Следвайки своята политика за максимално облекчаване на административната тежест, ДФ „Земеделие” потърси сътрудничество с търговските банки. След няколко работни срещи с представители на банките и Асоциацията на банките в България бе възприет нов, съвместно разработен механизъм за потвърждаване на банкови гаранции. Съгласно постигнатото споразумение банките и фонд „Земеделие” ще обменят информация в електронна система с квалифициран електронен подпис. Изпълнението на споразумението ще съкрати значително срока за проверки и ще ускори изплащането на субсидии на бенефициентите на ДФЗ.

До момента следните търговски банки са подписали споразумението:
Алианц Банк България
Банка ДСК
Българска банка за развитие
Интернешънъл Асет банк
Прокредит банк /България/
Първа инвестиционна банка
СиБанк
Уникредит Булбанк
ЧПБ Тексим
Алфа банк
Юробанк и Еф Джи България

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.