1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. От МЗХ обсъждат износа на розово масло за Шанхай

От МЗХ обсъждат износа на розово масло за Шанхай

Страната ни изнася около 1 % от произведената продукция за Китай

Предпоставките за търговия, както и развитието на българското розопроизводство, обсъди зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров с представители на Политическия консултативен съвет на Шанхай, Китай. Днес страната ни изнася около 1 % от произведената продукция за Китай, посочи зам.-министърът. Той уточни, че пазарът в Шанхай е една възможност за реализация на българското розово масло и повишаване на износа ни, от което трябва да се възползваме, особено в условията на икономическа криза. България произвежда най-качественото розово масло в света, а през последните години се наблюдава и увеличаване на насажденията с рози, информира зам.-министър Димитров. От страна на представителите бе проявен интерес за осъществяване на ползотворни контакти с български производители на розово масло.

Родината на маслодайната роза е Югозападна Азия, където тя се отглеждала предимно като декоративно растение. Отглеждането на рози за индустриални цели започнало още през 9ти век в Индия и Египет. За първи път розово масло е получено чрез двойна дестилация през 16 век. През 18ти век маслодайната роза е пренесена в България през Турция и отглеждането й започва в района на Казанлък.

Казанлъшката роза, т.нар. Rosa Damascena е многогодишно храстовидно растение, което достига на височина до 1,50 м. Розовите насаждения започват да цъфтят 2 години след засаждането си и цъфтежът им продължава 20-30 дни. Розовото масло се добива от розовите цветове. Те трябва да се берат рано сутрин (между 5 и 9 часа), преди да се е изпарила росата, защото тогава от тях се добива най- голямо количество масло. Цветовете трябва да бъдат преработени веднага. Смесват се с вода в съотношение 1:4 и се загряват в дестилационни камери. Процесът на дестилация се извършва 2 пъти. За получаването на 1 литър розово масло са необходими 3-3,5 тона червени или 5-6 тона бели цветове. България изнася годишно около 1 500-2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.