1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. САЩ дават 200 млн. долара за стимулиране на аграрния експорт

САЩ дават 200 млн. долара за стимулиране на аграрния експорт

За програмата за разработване на външните пазари са заложени 27 милиона долара

Малко над 200 милиона долара ще инвестира американското земеделско министерство, за да стимулира износа на аграрни продукти и за да разработи нови пазари. За целта ведомството е сключило публично-частно партньорство с над 60 селскостопански организации.
 
Държавната субсидия ще генерира същата сума от частния сектор и по този начин ще се увеличат не само приходите и количествата на селскостопанския износ, но и ще се подобряват доходите на фермите, смятат от Службата за селското стопанство в чужбина към министерството.
През финансовата 2023 година, която приключва на 30 септември, 67 неправителствени организации ще получат 175 милиона долара, като средствата трябва да подкрепят американските производители с маркетингови и промоционални дейности по целия свят. Предвидени са пазарни проучвания, техническо подпомагане и подкрепа при участието в международни панаири и изложения. От своя страна частният сектор ще вложи в начинанието по 2 долара и половина на всеки долар държавна помощ.
 
За програмата за разработване на външните пазари са заложени 27 милиона долара, които ще бъдат предоставени на 20 търговски организации, представящи селскостопански производители от Съединените щати. Тази програма е насочена към общо популяризиране на произведената в САЩ селскостопанска продукция, отколкото към представянето на маркови продукти на потребителите.
Предимство ще получат организации, които представят бранш, в който членуват производители от цялата страна или са популярни на национално ниво. Те ще вложат по два и 50 долара за всеки долар федерална подкрепа, като ще извършват дейности, помагащи за запазване или увеличаване на търсенето на американска селскостопанска продукция извън страната. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.