1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Украински фермери разочаровани от програма на ФАО и ЕС

Украински фермери разочаровани от програма на ФАО и ЕС

Средствата са предвидени за западните региони, но не те са най-потърпевши от военните действия

Украинските фермери не са доволни от финансиран от Европейския съюз проект, който има за цел да подкрепи малките семейни стопанства в страната. Според фермерите има голяма опасност средствата да не стигнат до най-засегнатите от войната.
 
Проектът е съвместно начинание на Европейския съюз и Организацията по прехрана и земеделие на ООН – ФАО, обявено в началото на годината. Финансирането в размер на 14.5 милиона евро идва от Брюксел и е насочено към възстановяването на селското стопанство в няколко западни региона на Украйна.
 
Близо 13 милиона украинци имат връзка с аграрния сектор – производство, преработка и търговия. Заради нарушените по време на войната вериги и унищожените реколти около една четвърт от тези хора бяха принудени да ограничат дейността си, или изцяло да я прекратят. 
 
Европейските средства за инициирания от ФАО проект целят възстановяването на производствените и транспортни вериги, както и да привлекат нови инвестиции за селскостопанския сектор на страната.
Фермерите в Украйна приветстват чуждата помощ, но критикуват, че парите не отиват там, където има най-голяма нужда от тях. Средствата са предвидени за западните региони, но не те са най-потърпевши от военните действия. Според местни организации помощ ще получат нишови производства като вино, пчелен мед, овцевъдство и туризъм, докато за източните и централните части на страната, където се отглеждат зърнени и маслодайни култури, осигуряващи продоволствената сигурност, няма предвидени пари. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.