1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Животновъдите готвят пореден протест с румънска подкрепа

Животновъдите готвят пореден протест с румънска подкрепа

Димитър Бакалов: „В Унгария и Франция млекопроизводителите взимат по пет-шест пъти по-големи субсидии”

 

Млекопроизводителите в Пиринско искат субсидии като тези в Гърция и Румъния. Животновъдите се готвят да блокират прохода Шипка в четвъртък

30-40 румънски животновъди ще се включат в предстоящия протест на българските млекопроизводители на прохода Шипка в четвъртък, съобщи  председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. Той беше категоричен, че протестите на стопаните продължават.

Една румънска телевизия ще пристигне, за да отрази събитието на 21 август, каза той. Около 500 животновъди се очаква да се включат в протеста, допълни той, като уточни, че фермерите ще блокират прохода. „Нищо от исканията ни не е изпълнено”, твърди Цаконски. По думите му изплащането на субсидиите за литър качествено мляко трябва да става не само за март, но и за април. Според Цаконски стопаните станали още по-агресивни след поредните неизпълнени обещания от Министерството на земеделието и храните.

Все още не всички млекопроизводители в Благоевграско са получили обещаните субсидии. Това съобщи  Димитър Бакалов, председател на Регионалния млечен борд в Благоевград. "Това, че след такова закъснение са ни дали субсидиите за един месец не ни задоволява. Не знам какво ще решат на предстоящата среща на 6 септември, но ние ще продължаваме да си искаме своето", заяви Бакалов.

По думите му, стачките ще продължат, докато не получат субсидията, която взимат в Румъния и Гърция. Според председателя на Регионалния млечен борд в Благоевград дори това няма да е достатъчно, защото в Унгария и Франция взимат по пет-шест пъти по-големи субсидии.

  "Докато не се намери министър, който може да се справи с положението, всичко ще остане по старому", категоричен бе Бакалов и допълни, че на последната стачка в София са се включили и птицевъди и свиневъди, което показва, че всички земеделци са в тежко състояние.

 "Цяла Европа се субсидира, а на нас ни се дават някакви стотинки за помощи, със закъснение шест - седем месеца. В Румъния положението е било същото, докато не са блокирали министерството и не са пускали да излезе никой от него четири дни”, каза още Бакалов. 

:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.