1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Агрометеорологична прогноза за месец Септемрви 2010

Агрометеорологична прогноза за месец Септемрви 2010

В началото на септември прогнозираното хладно за сезона време ще определя по-забавени темпове на развитие при земеделските култури

През септември последните етапи от развитието на късните пролетни култури, преодолели отрицателните последици от августовските жеги, ще протичат при близки до нормата температури и сума на валежите около и над нармата за месеца.

В началото на септември прогнозираното хладно за сезона време ще определя по-забавени темпове на развитие при земеделските култури. Очакваните валежи през първата седмица от месеца ще  се отразят благоприятно на късните зеленчуци, вторите култури и особено на  късните хибриди царевица, при които ще протича фаза млечна зрелост.

През първото десетдневие на септември водно-физичните показатели на почвата в орния слой ще претърпят съществена, положителна промяна, предпоставка за по-качествено извършване на дълбоката оран и други почвообработки на освободените от есенниците и по-ранните пролетни култури площи. Сухата и сбита почва през по-голямата част от третото десетдневие на август възпрепятства предсеитбената подготовка на площите, предвидени за засяване с маслодайна рапица. Поради тази причина има голяма вероятност от пропускане на оптималните агротехнически срокове при сеитбата на тази важна енергийна култура, които изтичат в края на първото десетдневие на месеца.

Месечните агропрогнози може да следите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.