1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БАБХ с висока оценка от СЗО за работата си по Националния план срещу антимикробната резистентност

БАБХ с висока оценка от СЗО за работата си по Националния план срещу антимикробната резистентност

В София се проведе кръгла маса на заинтересованите страни в борбата срещу АМР

В София се проведе кръгла маса на заинтересованите страни в борбата срещу антимикробната резистентност (АМР), организирана по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). По време на заседанието експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) представиха основните стратегически цели, заложени в Националния план за действие срещу антимикробната резистентност в частта ветеринарен сектор и сектор храни.

По време на форума глобалният консултант на СЗО по изготвяне на план за действие срещу антимикробната резистентност д-р Данило Ло Фо Уонг поздрави представителите на БАБХ за положените усилия и резултатната работа при изготвянето на Националния план за действие срещу АМР. Той даде висока оценка за подбора на стратегическите цели, заложени в Националния план, отговарящи оптимално на целите на Глобалния план за борба срещу АМР на СЗО.

Целта на формата e всички заинтересовани страни да споделят опита от разработването, приемането и прилагането на Националните планове за действие в борбата с антимикробната резистентност. Бяха дискутирани залагането на ясни стратегически цели, срокове и показатели, както и добре дефинирани роли и отговорности за всички заинтересовани страни. На фокус беше поставена Антимикробната резистентност като глобален проблем, който изисква солидарност и отчетност от всички държави  за постигане на пълен капацитет за справяне по всеобхватен и координиран начин.

В заседанието участваха още представители от ръководния и експертен състав на Министерството на земеделието, храните и горите, Световната здравна организация, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция по лекарствата, както и от неправителствения сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.