1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България е за „позеленяване” на европейското земеделие

България е за „позеленяване” на европейското земеделие

Общата селскостопанска политика до 2020 г. ще бъде обсъдена на Съвета на ЕС по околна среда

България е за „позеленяване” на общата селскостопанска политика, постигане на „зелен” растеж чрез иновации и развитие на устойчиво управление на европейското земеделие. Тази позиция на страната ни е била одобрена в понеделник на заседание на Съвета по европейски въпроси. На него е била обсъдена националната позиция на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, което ще се проведе на 14 март в Брюксел.

Министрите по околната среда на ЕС ще проведат дебат за Общата селскостопанска политика към 2020 г. България смята, че иновациите безспорно и в бъдеще ще останат един от важните аспекти на Общата селскостопанска политика. Разработването на технологии, които са едновременно производителни и в същото време отговарят на критериите за опазване на околната среда, изисква специално внимание и финансиране. Внедряването на съвременните научни достижения и модернизацията на земеделската техника се отразяват положително на земеделското въздействие върху околната среда. По тази причина, достъпът на земеделските производители до нови техники и технологии има положително въздействие върху околната среда.

На Съвета на министрите ще бъде обсъдена Директивата на Европейския парламент и на Съвета относно отпадъците от електрическо и електронно оборудване. Преработването на директивата се налага, защото опитът от първите години на прилагане на действащата Директива доказва наличието на технически, правни и административни проблеми, довели до ненужна административна тежест, продължаваща вреда върху околната среда и ниски равнища на иновация при събирането и третирането на отпадъците.

Министрите от ЕС ще разгледат предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2001/18/ЕО по отношение на свободата на държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на тяхна територия. Директива 2001/18/ЕО се изменя, като се включва нов член 26б, позволяващ на държавите-членки да ограничават или забраняват - върху цялата или част от територията си - отглеждането на ГМО, разрешени на европейско ниво в съответствие с действащите разпоредби на ЕС. Министрите по околна среда ще разгледат индикативния списък, изготвен от ЕК с възможни основания, на които държавите-членки могат да се позоват, за да ограничат или забранят отглеждането на ГМО на тяхна територия.

На Съвета ще бъдат приети и заключенията по последващите действия след Конференцията в Канкун и прегледа на Стратегията на ЕС относно живака.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.