1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България ще търси подкрепата на Германия за въвеждането на таван на субсидиите по линия на директните плащания на площ

България ще търси подкрепата на Германия за въвеждането на таван на субсидиите по линия на директните плащания на площ

И двете страни са за запазване на досегашния бюджет на ОСП

България ще търси подкрепата на Германия за въвеждането на таван на субсидиите по линия на директните плащания на площ. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след срещата си с министъра на храните, земеделието и защитата на потребителите на Федерална Република Германия Илзе Айгнер в МЗХ. Определянето на таван при преките плащания се налага, тъй като 3.4% от бенефициентите в България получават 78% от субсидиите, а някой от тях дори взимат средства в размер на финансовия ресурс за подпомагане на животновъдството. Това не е справедливо, посочи министър Найденов. В Германия нямат такъв проблем, защото там средната обработваема площ е много по-малка – около 50 хектара, стана ясно на срещата. Най-големите стопанства в Германия са около 4-5 000 хектара, докато в България вече има земеделци, които обработват близо 100 000 хектара. Това води до диспропорция и създаване на агромилионери за сметка на малките фермери, каза министър Найденов. По този въпрос министър Айгнер се ангажира да се търси баланс и регионален подход в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), съобразявайки се със спецификите на отделните страни членки в ЕС.

България и Германия имат общи позиции по по-голямата част от законодателните промени на ОСП след 2014 г. Основното различие е по отношение на схемите за плащания, обвързани с производството. Германия настоява те да бъдат до 5%, докато България – до 10%. В момента в България няма друг механизъм за подпомагане на секторите овцевъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, птицевъдство и др. освен използването на 10% от средствата за преки плащания, които да отидат по схеми, обвързани с производството, посочи министърът.

Министър Айгнер подчерта, че днешната среща е много важна и отбеляза, че между двете страни трябва да има активен и директен диалог. Тя подчерта, че заедно с министър Найденов са се опитали да сближат позициите на България и Германия по бъдещето на ОСП. И двете страни са за запазване на досегашния бюджет на ОСП и за намаляване на бюрокрацията.

По-късно двамата министри разгледаха втория събор на българското земеделие, който се провежда пред сградата на МЗХ и съвпада с отбелязването на 100-годишнината от самостоятелното учредяване на министерство на земеделието в България. На щандовете пред МЗХ бяха подредени пчелен мед, вино, млечни и месни продукти и други традиционни храни. Министър Айгнер дегустира българско вино, кашкавал, луканка и сирене.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.