1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Британски учени излекуваха глухота при гризачи

Британски учени излекуваха глухота при гризачи

Стволови клетки били използвани за възстановяване на слуха при животни

Британски учени твърдят, че са направили голяма крачка напред в лечението на глухота, след като стволови клетки били използвани за възстановяване на слуха при животни за първи път, предаде Би Би Си.

Слухът частично се подобрил, когато нерви в ухото, които предават звуци към мозъка, били възстановени при джербили. Изследването е публикувано в сп. "Нейчър". Постигането на същото подобрение при хората би било промяна от неспособност да чуеш трафика до чуване на разговор. Но лечението на хора все още е далечен проект.

Ако искате са чуете радиото или да поговорите с приятел, ухото ви трябва да превърне звуковите вълни във въздуха в електрически сигнали, които мозъкът ще разбере. Това се случва дълбоко във вътрешното ухо, където вибрациите движат малки косъмчета и това движение създава електрически сигнал.

Но при 10% от хората с дълбока загуба на слух нервните клетки, които трябва да получат сигнала, са увредени. Това е като да изпуснеш палката след първия пост в щафетно бягане. Целта на изследователите от университета в Шефилд била да заменят нервните клетки, които изпускат палката, наречени неврони на спиралния ганглий, с нови. Те използвали стволови клетки от човешки ембрион, които можели да се превърнат във всякакъв вид други клетки в човешкото тяло - от нервни до кожни, мускулни, бъбречни. Химическа смес била добавена към стволовите клетки, която ги превърнала в клетки, подобни на невроните от спиралния ганглий. След това те били деликатно инжектирани във вътрешното ухо на 18 глухи джербили, отбелязва БГНЕС.

След 10 седмици слухът на гризачите се подобрил. Средно 45% от слуховото им поле било възстановено до края на изследването. "Това би означавало промяна от това да си толкова глух, че да не чуваш преминаващ камион по улицата до степен да чуваш разговор. Не е пълно лечение, те няма да могат да чуват шепот, но със сигурност ще могат да поддържат разговор в стая", заяви д-р Марсело Риволта. Около една трета от джербилите реагирали наистина добре на лечението, възстановявайки до 90% от слуха си, а по-малко от една трета реагирали слабо на лечението. Джербилите били използвани, тъй като могат чуват обхват от звуци като при хората, за разлика от мишките, които чуват по-високо честотни звуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.