1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дребните фермери да се осигуряват върху 500 лева

Дребните фермери да се осигуряват върху 500 лева

Обединени земеделци настояват за намаляване на ДДС за храните

„Бюджетът за земеделие за 2022 година е скромен, недостатъчен и не е съобразен с тежката икономическа криза, продължаващата пандемия и нарасналите разходи за производството на земеделска продукция.

Предложеното увеличаване на минималния осигурителен праг за фермерите на 710 лева ще вкара в сивия сектор повече дребни земеделски стопани.

Затова повишаването трябва да става плавно и постепенно, предвид високата инфлация и високите цени на горивата, торовете и препаратите за растителна защита.“ Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на пресконференция на партията в БТА – Пловдив.

В брифинга участваха също Зара Клисурова – председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури, Петър Минков - заместник-кмет на община Марица, Георги Ташев - Член на Националното ръководство на Обединени земеделци и кметовете на селата Радилово - Благой Харизанов, на Царацово – Димитър Петров и на Войсил – Стоян Черкезов.

От Обединени земеделци предлагат намаляване на административните такси, цените на почвените и други проби, особено за биологичното производство, както и облекчаване на данъчната и осигурителна тежест на земеделските производители, каза Ставрева.

Преференцията за самоосигуряване на много малките и малките фермери да се повиши до 500 лв., предлагат от Обединени земеделци. Под малки и много малки предлагаме да се разбират земеделски производители (ЗП) с общ среден производствен обем до 25 хиляди лева, посочи тя.

Средните и големи стопанства е справедливо да се осигуряват на задължителния осигурителен доход за всички самоосигуряващи лица - 710 лв.  с цел да им се изравни приноса в осигурителната система и да не страдат  в бъдеще от ниски пенсии.

На работещите в животновъдни стопанства трябва да се даде възможност да се осигуряват за 2-ра категория труд  по техен избор, посочи Петя Ставрева.

Всички малки земеделски стопани внасят осигурителните си вноски в началото на годината. Високите цени в момента на всички торове, препарати, енергоизточници и други им пречи да организират производството си, каза в подкрепа на тази позиция заместник-кметът на община „Марица“ Петър Манков. Той посочи, че в общината са регистрирани 900 земеделски производители, като повечето от тях са средни и малки. Минков каза още, че темата за техните компенсации не се обсъжда.

От Обединени земеделци предлагат също да се удължи срокът за действие на чл. 163 от Закона за ДДС за неначисляване на ДДС при продажба на зърнени и технически култури. Също така да се проучат възможности за включване и на други стоки от първа необходимост в списъка на освободени от ДДС доставки.

Предвид кризата от Обединени земеделци предлагат ДДС за хранителните продукти да се намали на 9 %. Ставрева изтъкна, че в повечето страни от ЕС ДДС на хранителните продукти е до 10 на сто, а има и такива, където храните са освободени от ДДС.

От партията настояват също да не се допуска чрез прилагане на подзаконови нормативни актове ограничаване и отнемане на законови права на земеделските производители у нас, въведени със закон или регламент.

Във връзка с предложенията на Европейските институции за борба с олигархичните структури и злоупотребите с евросубсидии, настояваме да се извършва реална проверкас десетгодишна давност за свързаност по търговския закон, за разпоредителни сделки със земи и капитал и за измами на всички кандидатствали за директни плащания и по мерките за подпомагане, подчерта Петя Ставрева.

От Обединени земеделци подкрепят въвеждането на горна граница на субсидиите максимум до 100 000 евро. за най-големите земеделски стопанства  след приспадане на средствата за работна заплата и осигуровки.

Настояваме за постепенно повишаване на 3-годишният таван на „де минимис” от 15 000 евро на 30 000 евро на земеделско стопанство – плавно, с 5 хиляди на година, каза Георги Ташев.

Също така държавата да предприеме мерки за подпомагане на фермерите за изпълнение на задълженията по Нитратната директива – за течното и естественото торене, и по Зелената сделка, искат от партията. За да бъдат изпълнение новите изисквания се налага 100 % подпомагане чрез национални схеми – финансиране  чрез  субсидия за монтиране на съоръжения и техника за течна тор, каза Ташев. По думите му не е възможно фермер сам да построи лагуна за течен тор.

Друго предложение на Обединени земеделци е да бъде увеличено със 100 % подпомагането на фермерите със средства от националния бюджет и от европейските фондове за преодоляване на последиците от икономическата криза и пандемията с КОВИД – 19 и с оглед на повишените производствени разходи. В т. ч. за торове, препарати за растителна защита, горива и други, каза Ташев.

Във връзка с интервенционните мерки за подпомагане на селските райони през новия програмен период от Обединени земеделци предлагат подпомагането на малките земеделски производители, които обработват до  50 дка. или отглеждат до 50 говеда или до 100 овце - по сегашните мерки 6,3 и 6,1  - да се завиши на 100 000 лева.

Розопроизводството в България е в колапс, алармира от своя страна Зара Клисурова. След приемането на Закона за розата и единния регистър, по думите й, нещата в сектора отново са зациклили. Страната ни е с най-малката ставка за плащане на единица площ, което прави секторът неконкурентоспособен.

Клисурава изтъкна, че 4 месеца е продължила работата по стратегически план за розопроизводството, но работата по него е спряна и „той така и не е видял бял свят“.

Розоберната кампания, която се извършва ръчно, отново ще свари неподготвени розопроизводителите, прогнозира Клисурова. Тя изтъкна, че повишаването на цените води до повишаване на себестойността, а компенсации за сектора няма. Експертът също заяви подкрепа за искането за повишаване на мярката „Де минимис“.

В помощ на стопаните може да бъде Българската банка за възстановяване и развитие (ББР) с нисколихвените кредити, каза още Клисурова.  

Петър Минков от своя страна акцентира на безконтролния внос на зеленчуци и плодове и призова за намеса на държавата за неговото пресичане. Това може да стане чрез въвеждането на защитни мита и строго проследяване на вноса, посочи той.

Кметът на Радилово Благой Харизанов изрази становището, че общинският бюджет трябва да бъде справедливо разпределен между населените места, а не да е концентриран само в общинския център. По думите му,  от еврофондовете до селата не достигат средства, което спъва развитието им.

Проектът на Националния стратегически план да бъде публикуван на интернет страницата на земеделското министерство, настояват също от Обединени земеделци. Така всички заинтересовани страни ще могат да се запознаят със съдържанието му, отбеляза Ташев.

Петя Ставрева подчерта, че от ЕК настояват държавите-членки своевременно да изпратят своите стратегически планове, за да не подлагат на риск помощта си към фермерите. За съжаление България закъснява с изпращането на своя стратегически план. В същото време е наложително земеделските производители да са наясно с новите критерии и възможности за получаване на европейски следства.  

Не на последно място от партията настояват Народното събрание, след обществено обсъждане,  да приеме Закон за браншовите организации, който ясно да регламентира представителството и правилата за признаване на съответната организация.

От Обединени земеделци винаги сме настоявали за дългосрочна стратегия за развитие на земеделието, каза още Петя Ставрева. Тя подчерта, че предложенията на партията за промени в аграрното законодателство ще бъдат изпратени до Министерство на земеделието и до ресорната комисия в парламента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.