1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Еднообразие застрашава производството на камамбер

Еднообразие застрашава производството на камамбер

До средата на миналия век се правеха разновидности на сиренето, които бяха със светлооранжева, сива или зеленикава коричка

Френски учени предупреждават, че бъдещето на популярното френско сирене камамбер е застрашено. Проблемът идва оттам, че за производството на сиренето с меката бяла коричка се използва само един вид плесен. 
 
Притесненията на френските учени идват от там, че мандрите размножават щама в лабораторни условия, което означава, че в културите не влиза нов генетичен материал. Така с течение на времето той губи способността си да произвежда необходимите за репродукцията му спори. Затова и мандрите, които правят камамбер, изпитват все по-големи трудности да си набавят достатъчни количества от благородната плесен.
 
Според експертите опасността е в дългосрочен план, тъй като след 10-тина години може да се стигне дотам всички видове камамбер да имат един и същи вкус и цвят и една и съща текстура.
 
До средата на миналия век се правеха разновидности на сиренето, които бяха със светлооранжева, сива или зеленикава коричка. След това големите мандри преминават към бялата плесен, използвана на места още от 1902 година. Подобен проблем с липсата на разнообразие на микроорганизми съществува и при други френски сирена, като рокфора например.
 
Макар че е възможно камамбер да ферментира и с помощта на други щамове, това би довело до промяна на цвета, качествата на коричката и друг вкус, предупреждават учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.