1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК предлага радикална реформа на евробюджета

ЕК предлага радикална реформа на евробюджета

По-малко средства за земеделието

Европейската комисия планира да предложи радикална реформа на бюджета на Европейския съюз (ЕС) след 2013 г., когато приключва настоящата финансова рамка на Общността. Реформата ще доведе до увеличаване на разходите за иновации, борба с климатичните промени и енергийни проекти и намаляване на парите за земеделие, показва проект на документа, цитиран от Ройтерс. Приоритет ще бъде и помощта за развиващите се страни, за да се засили ролята на ЕС на международната сцена.

От 2013 г. трябва да има "голямо пренасочване на разходните приоритети на ЕС, с по-голям акцент върху растежа и работните места, климата и енергийната сигурност, както и по-малко наблягане на земеделието".

Предложението трябва да бъде официално публикувано на 24 ноември и се очаква да доведе до ожесточени преговори между еврочленките през следващите две години. Франция и Великобритания вероятно ще се борят да запазят своите бюджетни привилегии.

В момента над 40% от бюджета на ЕС отиват за земеделския сектор, а около една трета от раходите са за регионална помощ, опазване на околната среда и обучение за работни места.

Следващата финансова рамка да е за пет, а не за седем години, настоява ЕК. Трябва да бъдат въведени и "истински" собствени ресурси на Общността, базирани например на постъпленията от търговията с емисии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.