1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейски археолози възстановиха менюто на древните скандинавци

Европейски археолози възстановиха менюто на древните скандинавци

Проучени са основно 220 керамични съда, открити на полуостров Ютланд

Европейски археолози възстановиха менюто на древните скандинавци, като направиха анализ на темповете на растеж на земеделието и животновъдството в Дания и Северна Германия, използвайки химическия състав на отлаганията на мазнините върху стените на керамични съдове, пише в последния си брой "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Група археолози под ръководството на Крейг Оливър в университета в Йорк (Великобритания) са проучили основно 220 керамични съда, открити на полуостров Ютланд, в континенталната част на Дания и в северните части на германската провинция Мекленбург-Предна Померания.

133 от тях са съдържали достатъчно много мазнини, което им е помогнало да се анализира достатъчно задълбочено химическия състав на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Археолозите са разделили получените резултати на в групи по възраст и мястото на възникване и така са определили "менюто" на предците на германски племена, които са живели в тези области.

Според изследванията, в крайбрежните зони повече се е консумирало риба и други морски животни. Докато по-навътре в контитента хората са употребявали храна, по-малко богата на животински и растителни мазнини. Смята се, че тяхното меню е било съставено по-често от млечни и зърнени храни и по-малко от месо. 

Изследователите смятат, че млечните продукти имат специално място в храненето на древните датчаните и германци, тъй като са открити множество "следи" на млечни мазнини по повечето изследвани съдове от неолита. От друга страна, повечето "континентални" съдове съхраняват определено количество рибено масло, което свидетелства и за консумацията на прясна риба от хората във "вътрешността".

Археолозите смятат, че тези проучвания доказват хипотезата, че древните скандинавци не са престанали да консумират риба, независимо от започналото по това време отглеждане на "домашни животни" и създаването на първите по-големи площи с културни насаждения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.