1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейски учени за пръв път задържаха антиматерия

Европейски учени за пръв път задържаха антиматерия

Ако бъдат изучени атомите й, това ще позволи да се разберат по-добре основните закони на физиката

Учените от ЦЕРН са получили 38 атома антиводород, които просъществували в продължение на микросекунди. И по-рано са били получавани атоми на антиводород, на те мигновено влизали с атомите на обикновеното вещество в реакция на анихилация, която довежда до пълния преход на масата в енергия.

Резултатите от опита учените публикуваха в списание Nature. В статията им се казва, че ако бъдат изучени атомите на антиматерията, това ще позволи на физиците да разберат по-добре основните закони на физиката.

Приетият от физиците „стандартен модел" изхожда от факта, че всяка елементарна частица-протон, електрон, неутрон и множеството други частици имат огледално отражение в античастиците. Сега пред физиците стои задачата да бъде получено по-голям брой атоми и те да бъдат задържани в устойчиво състояние за по-дълго време, за да могат да бъдат изучени.

„Бихме искали да разберем има ли някакво различие, което досега не ни е известно между веществото и антиматерията", пише в статията физикът Джеф Хангст от университета Аархус в Дания, един от участниците в проекта „Алфа", който се занимава с този проблем.

Една от най-големите загадки за физиците е отсъствието на реално обяснение на факта защо нашата вселена се състои главно от материя, а не от антиматерия. От физична гледна точка, в момента на възникването на Вселената е трябвало да има по равни количества и от двете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.