1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” – там, където е текло, пак ще тече!

Фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” – там, където е текло, пак ще тече!

На Цветница и Лазаровден Ви очакваме в парк „Казармите”, град Севлиево

Знаете ли, че в България има фестивал, който е причина за два живота? Да, точно така! Правилно разбрахте. С негова подкрепа са родени две бебенца!

Всяка година Националният фестивал „Семе българско” , чрез своята инициатива „С ръце и сърце” и благодарение на децата от Севлиево, които творят месеци преди това, за да може посетителите да изберат и да дарят средства за техните творения, предоставя събраните средства на двойки с репродуктивни проблеми и така в заедност случват чудото „живот”.

Партньор на тази инициатива е Фондация „Искам бебе”, която вече десет години върви заедно с Фондация „ОТ БГ” - инициатор на този фестивал без аналог, и Община Севлиево - домакин и съорганизатор. Заедно ще бъдат и в юбилейното издание на фестивала, на 27 и 28 април в Севлиево.

А редом с тях, в парк „Казармите” отново ще срещнем стотици приятели на каузата „От кълна до върха – все българско”.

На 27 април в „Дом за семена” ще може да си вземете даром стари български семена, предоставени от Институти от Селскостопанска академия, както и от бабите и дядовците от читалищата в община Севлиево, които с радост споделят своето имане.

В първия фестивален ден, в работилничката „Хлябът наш насъщни”, Иван Андонов от Сдружение „Благодаря” отново ще меси и пече хляб от лимец с децата. Освен това най-малките посетители ще могат да си направят грънци, да тъкат на стан, да играят на игрите от времето на баба и дядо, а от Природен парк „Българка” им обещават много зелени предизвикателства на тема „Ние и природата”.

В неделя , 28 април, по случай десетата годишнина на фестивала, фондация „ГоратаБГ”, която също партнира на събитието, ще раздаде 10 000 дръвчета.

                И понеже девизът на фестивала е „От кълна до върха - все българско”, на сцената през двата дни ще видите „Капански ансамбъл”, световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова с концерт „България в сърцето”, концерт на Петя Панева и Митко Денев, спектакъла на Прабългарска школа Багатур „Това сме ние”, нестинари от Лудогорието и още над 500 самодейни участници, пеещи на български.

Очакват ви ревю на народни носии, среща с изследователя на българското везмо Славян Стоянов на тема „Тайните на българските шевици”, както и срещи с колобъра Спас Мавров, Христо Ашламинатора, Младен Мургов за българските пробиотици, професор Божанова от Селскостопанската Академия, беседа с Веселин Славов за мисията на ГоратаБГ и с още будители и пазители на българската памет, дух и традиция. На фестивала ще има и две изложби - „Аз съм българка” на Радослав Първанов и Изложба на еко-арт бижута и фотографии на професор Виолета Божанова и Цеца Георгиева.

                Не пропускайте и Фермерския пазар „ОТ БГ”, подкрепете майсторите и занаятчиите, отделете време и за изложението на разсадниците, които ще превърнат парка в една цветна градина, защото ще е Цветница! Подкрепете благотворителните каузи на незрящите, на децата с увреждания! Елате на среща с малките, но безценни добрини, споделени на нашето си място!

На Цветница и Лазаровден Ви очакваме в парк „Казармите”, град Севлиево. Входът е свободен, но ако искате, донесете книга от български автор, защото новото ни предизвикателство е да направим Къщичка за книги само на български автори. Тя целогодишно ще бъде свободна и споделена за всички посетители на парка, защото ние сме българи! Защото ние сме отговорни да предадем на децата си семената и завета на предците си в името на България, която носим в сърцето си!

Медиен партньор е АГРО ТВ. Всичко за събитието можете да намерите на www.semebalgarsko.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.