1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Французите обръщат гръб на шампанското

Французите обръщат гръб на шампанското

С оглед на проблемите с инфлацията и покупателната способност, за много хора във Франция пенливото вино от други региони е по-евтина алтернатива на шампанското

Класическото френско шампанско губи популярност в родината си, където хората все по-често се насочват към по-евтините пенливи вина от други винарски региони на страната. Те не могат да се наричат "шампанско" и носят наименованието "креман", а за миналата година продажбите им са скочили с близо 6%.
 
Още по-голямо увеличение, с 6,7 на сто, е регистрирано за първото тримесечие на 2024, показва статистиката. В същото време шампанското бележи спад с 8,2% за миналата и с около 14 на сто от началото на тази година.
 
Успехът на кремана се обяснява с няколко причини. С оглед на проблемите с инфлацията и покупателната способност, за много хора във Франция пенливото вино от други региони е по-евтина алтернатива на шампанското. Цените му варират между 10 и 20 евро, докато бутилка шампанско струва между 24 и 34 евро средно, в зависимост от качеството. Освен това огромният успех на различни коктейли с пенливо вино, консумирани през летните месеци, е събудил интереса към такива вина като цяло. В този сегмент са италианското просеко и германският зект. 
За последните пет години продажбите на френския креман са нараснали с 20 на сто до 108 милиона бутилки. Германия също допринася за този успех. Почти половината от френското производство на креман се изнася, най-вече за Дания, Норвегия и Германия.
 
Все повече и повече лозари във Франция резервират дял от площите си за производство на пенливо вино, обяви председателят на асоциацията. Положителната тенденция при пенливите вина е много удобна за тях, тъй като продажбите на други вина се понижават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.