1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германският съюз на фермерите критикува плановете на ЕК за ОСП 2014-2020 г.

Германският съюз на фермерите критикува плановете на ЕК за ОСП 2014-2020 г.

Съюзът категорично отхвърля идеята за въвеждане на горни граници при плащанията за площ

Германският съюз на фермерите (DBV) настоява при реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) да се създаде по-добра хармония между изискванията на пазарно ориентираното земеделие и държавните плащания на фермери в опазването на околната среда и климата, съобщава германската преса.

В представения днес доклад за ОСП до 2020 г. тези две цели се поставят в ненужно противоречие от Комисията, когато тя говори за допълнителна екологизация, критикува фермерският съюз.

Европейската аграрна политика се е променила основно от 1992 г. с различни стъпки на реформи. Днес тя съблюдава пазарните изисквания и околната среда в еднаква степен. Предложенията на ЕК до 2020 г. носят на германските фермери повече изоставане, отколкото наредък. Те пропускат необходимата последователност на европейските реформи, казват от DBV.

Предизвикателствата на осигуряването на изхранване за 500 млн. потребители в ЕС, на климатичните промени и бъдещото енергийно снабдяване могат да бъдат преодоляни само с едно модерно и ефективно земеделие. „Вместо да се подпомогне енергично такъв „зелен растеж" на селското стопанство, ЕК се разпилява в предложения, които отново основно ще доведат до бюрократчна тежест за фермерите", критикува германският съюз.

Застъпването на Комисията за силни първи и втори стълбове на ОСП се подкрепя от германските фермери. Те отхвърлят обаче категорично идеята за въвеждане на горни граници при плащанията за площ. Съюзът упреква още ЕК, че пропуска в своя доклад да настоява за повече еднаквост на селскостопанската политика спрямо 27-те страни членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.