1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Гледайте в Агрофорум: Иновативна система за сочен зелен фураж

Гледайте в Агрофорум: Иновативна система за сочен зелен фураж

И още: Достъп до иновации чрез демонстрации

Специален гост в студиото на Агрофорум е Здравко Иванов. Поводът да ви срещнем с него е наградата, която му връчи Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството - "Зооинженер - мениджър за 2018 г".

Националната служба за съвети в земеделието участва в изпълнението на проект, финансиран по Програма Хоризонт 2020 на тема „Взаимно обучение: Достъп до иновации чрез демонстрации. По проекта ще бъдат идентифицирани, обобщени и публикувани най-добрите практики и иновативни подходи за демонстрации на пазарните стопанства в страните от ЕС, като и в Швейцария и Норвегия.

Иновативна система за целогодишно производство на сочни зелени фуражи беше представена в козеферма край пловдивското село Устина. Демонстрацията беше организирана в рамките на проект, изпълняван от Националната служба за съвети в земеделието.

Следва среща с екзотични животни, които заради непридирчивостта си и лесната си адаптация могат да бъдат отглеждани и у нас. Става въпрос за ламите, от които се добиват месо, мляко и вълна, но могат да бъдат използвани и като атракция за привличане на туристи.

В Аграрния университет в Пловдив се намира един от най-големите центрове за биологична регистрация на пестициди. На това място растенията са поставени в условия при завишени дози на препаратите за растителна защита. Целта е да се създадат стресови ситуации в това число и на свръх чувствителни култури, за да се определи степента на риск от приложение на даден химичен продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.