1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Големите галактики се оказаха снежинки

Големите галактики се оказаха снежинки

Към днешна дата повечето астрономи споделят схващането, че големите елиптични галактики се образуват при сблъсък на два спирални звездни купа

Големите елиптични галактики се образуват на принципа на нарастването на снежинките. Доказателства в полза на тази хипотеза представиха група австралийски учени, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Към днешна дата повечето астрономи споделят схващането, че големите елиптични галактики се образуват при сблъсък на два спирални звездни купа. Съществува обаче и втора версия, според която подобен вид галактики се формират от "зародиши" – звездни купове, към които постепенно под въздействието на гравитацията се присъединяват по-малки галактики.

Самите "зародиши" се появяват, когато голям облак от газ колапсира под собствената си тежест. Авторите на новата разработка са изследвали галактиката NGC 1407, разположена в съзвездието Еридан.

Учените са анализирали цвета на звездите в галактиката – той зависи от химичния състав на купа. Изследователите са установили, че в NGC 1407 неравномерно са разпределени тежките елементи – концентрацията им е максимална в центъра на купа и постепенно намалява по посока на неговите краища.

Подобно разпределение може да служи като косвено свидетелство в полза на това, че галактиката NGC 1407 се е образувала на принципа на снежинките: в този случай в центъра на галактиката има повече масивни обекти, отколкото в краищата, и гравитацията на тези обекти притегля и удържа по-тежките елементи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.