1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Иновативна говореща чиния ще ни помага в битката с излишните килограми

Иновативна говореща чиния ще ни помага в битката с излишните килограми

Създаденото в Швеция устройство ще струва стряскащите 1500 лири

Досега единствената роля на чиниите в борбата със затлъстяването беше размерът им – колкото по-малка, толкова по-добре за талията. Специалистите по цветове съветваха и да се храним в сини чинии, за да убием апетита.

Сега обаче на пазара ще се появи иновативна говореща чиния, която, според амбициите на създателите ѝ, ще ни помага в битката с излишните килограми, посочва вестник "Express".

Създаденото в Швеция устройство, наречено Mandomete, ще струва стряскащите 1500 лири, но ще върши безценна работа – ще следи дали храната от чинията не се изпарява твърде бързо и, в случай че става точно така, ще контролира лакомника с фрази от сорта на "Моля, яжте по-бавно".

Говорещата чиния с контролна везна под нея използва скала, която измерва колко бързо изчезва храната. Бързото хранене, при което храната не се сдъвква добре, а лакомо се преглъща, е един от факторите за затлъстяване – първо, защото натоварва храносмилателната система с недобре сдъвканите залци и намалява усвояемостта на полезните вещества и второ, защото при бързото ядене сме склонни да изпуснем момента, в който сме се заситили, и да погълнем доста повече количество храна от нужното.

Иновативните чинии ще бъдат изпробвани от 600 семейства – всяко от тях с по един затлъстял родител и дете. Предишно проучване откри, че младите хора, използвали говорещата чиния в продължение на една година, са яли с до 15% по-малко храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.