Вижте изненадващите резултати
Музиката влияе върху аромата на сиренето. До това заключение стигат учени от университета в Берн, които в сътрудничество с местен производител проведоха експеримент. На питите със сирене, оставени да зреят, били пускани мелодии на Моцарт, рок и хип-хоп, за да се установи как звуковите вълни влияят на вкуса и аромата.
Резултатите са изненадващи. Оказва се, че хип-хопът придава на сиренето по-остър вкус, докато рокът или симфониите на Моцарт водят до по-меки нотки.
Експериментът беше проведен с девет 22-килограмови пити Ементалер, поставени в отделни дървени щайги в изба за зреене. През следващите шест месеца, всяко сирене е било изложено на безкраен 24-часов цикъл от една и съща мелодия.
Контролни пити са отлежавали в тишина, докато три други са изложени на прости високо-, средно- и нискочестотни тонове. След това сиренето е изследвано от хранителни технолози, които установяват, че сиренето, изложено на музика, има по-мек вкус в сравнение с немузикалното сирене, а това, слушало хип-хоп, има по-интензивен аромат и по-силен вкус от другите проби. Експертите уточняват, че сиренето, под въздействието на хип хоп е забележително плодово - както на мирис, така и на вкус, и е съвсем различно от останалите.