1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Музиката влияе върху аромата на сиренето

Музиката влияе върху аромата на сиренето

Вижте изненадващите резултати

Музиката влияе върху аромата на сиренето. До това заключение стигат учени от университета в Берн, които в сътрудничество с местен производител проведоха експеримент. На питите със сирене, оставени да зреят, били пускани мелодии на Моцарт, рок и хип-хоп, за да се установи как звуковите вълни влияят на вкуса и аромата.
 
Резултатите са изненадващи. Оказва се, че хип-хопът придава на сиренето по-остър вкус, докато рокът  или симфониите на Моцарт водят до по-меки нотки. 
Експериментът беше проведен с девет 22-килограмови пити Ементалер, поставени в отделни дървени щайги в изба за зреене. През следващите шест месеца, всяко сирене е било изложено на безкраен 24-часов цикъл от една и съща мелодия.
 
Контролни пити са отлежавали в тишина, докато три други са изложени на прости високо-, средно- и нискочестотни тонове. След това сиренето е изследвано от хранителни технолози, които установяват, че сиренето, изложено на музика, има по-мек вкус в сравнение с немузикалното сирене, а това, слушало хип-хоп, има по-интензивен аромат и по-силен вкус от другите проби. Експертите уточняват, че сиренето, под въздействието на хип хоп е забележително плодово - както на мирис, така и на вкус, и е съвсем различно от останалите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.