1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Намаляват дивите птици в Европа

Намаляват дивите птици в Европа

Снимка:

Лошите метеорологични условия през пролетта е една от причините

С близо 450 милиона е намалял броят на дивите птици в Европа през последните 30 години. Това изчисляват експерти орнитолози от природозащитната организация НАБУ в Германия.

"За съжаление списъкът с изчезналите или изчезващите видове става все по-дълъг", изтъкват от НАБУ във връзка с предстоящото ежегодно преброяване на зимните птици, което ще се проведе в Германия между 6 и 8 януари. Експертите смятат, че предприетите до момента мерки за опазването на видовото разнообразие при птиците не са достатъчни, за да се спре намаляването на техния брой.

Популациите от пойни птици тази година са пострадали особено много. Причините са няколко. На първо място – лошите метеорологични условия през пролетта. На много места в Европа по време на мътенето на яйцата е било прекалено влажно и студено и голяма част от малките птички са измръзнали. Заради лошото време не е имало и достатъчно храна - насекомите не са се развили достатъчно, за да изхранят току що излюпените пиленца. Много от тях са загинали от глад. Другата важна причина за намаляването на популациите е земеделието, посочват природозащитниците. Чрез превръщането на необработвани площи в ниви изчезват местообитания, а прекалената употреба на препарати води до измиране на насекомите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.