1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Памук покълна в китайската сонда на Луната

Памук покълна в китайската сонда на Луната

Това е първото растение на естествения спътник на нашата планета

Премиера в Космоса. На китайската сонда, която кацна на обратната страна на Луната, покълна памук. Това е първото растение на естествения спътник на нашата планета.

На борда на сондата "Чан'ъ-4" е монтирана малка оранжерия, в която има вода, почва, кислород, камери и система за поддържане на температурата. Освен памук, китайските учени са засадили семена и от други растения, а в отделен съд има яйца от мушици. Светлината идва чрез система от огледала от повърхността на Луната. Идеята е да се създаде мини биосфера, в която растенията и насекомите да се развиват. Публикуваните сега от Китайската национална космическа администрация данни показват, че само едно памуково семе е покълнало, след като след кацането семената са били напоени, за да започне развитието им.

Памуковото семе няма да има дълъг живот, тъй като сондата се намира на "тъмната" страна на Луната, където започна дългата и много студена лунна нощ. Тя трае няколко земни дни и температурите падат до минус 170 градуса. "Животът в оранжерията няма да оцелее", смятат учените, но все пак доволни, че експериментът е дал частичен успех. От него се очакват важни сведения за евентуалното изграждане на постоянна база на Луната.

И макар че семето от памук е първото, покълнало на нашия естествен спътник, то не е първото, отгледано в Космоса. Още през 1982 г. на съветската космическа станция "Салют 7" се появиха растения, а преди няколко години астронавтите на Международната космическа станция изядоха първата отгледана там салата. В началото на миналия декември в Космоса беше изстрелян германски сателит с оранжерия, в която ще растат домати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.