Същото се отнася и за българския кетчуп
Трябва да има стандарт за българската лютеница според Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив, съобщава в. Монитор. Общото мнението е, че трябва да се направи задължителен стандарт за идентичност при производството на лютеницата, тъй като в момента тя е с много неизвестно качеството. Същото се отнася и за българския кетчуп, както и за редица други продукти от консервната промишленост, за да излязат на пазара с добавена стойност, казва Параскова през агенция Фокус.
Специалистката твърди, че младите хора у нас не знаят как се правят консерви. Имало голямо търсене на технологични инструкции за лютеница, за кисели краставици, за туршии и за салати. Това ни дава основание да кажем, че хората и в градовете си приготвят и за през тази година зимнина. Преди две-три седмици предоставихме 15 технологични инструкции за белени домати, което означава, че хората си ги правят вкъщи, информира още Параскова.