1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Починал преди години мъж е изсякъл 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново

Починал преди години мъж е изсякъл 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново

Частен лицензиран лесовъд е издал разрешителното

Починал преди години мъж е получил разрешително за сеч и се оказва, че е изсякъл 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново. Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския университет и в Нов български университет Панайот Панайотов, разказа пред "Труд", че гората е наследена от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век. Той разбрал, че частен лицензиран лесовъд неотдавна е издал разрешителното за сеч на съименник на дядо му - Стоян Попов от град Елена, който също е покойник от няколко години.

От Агенцията по горите коментираха, че лесовъдите издават разрешителни срещу документ за собственост и удостоверение за наследници, но няма механизъм, по който да проверят тяхната достоверност. Има има и други подобни случаи, по които се водят дела.

"Регионалните дирекции по горите проверяват дейността на лесовъда и дали е изискал документите за собственост и удостоверения за наследници. На година обаче минават 3000 подобни преписки и горската администрация няма как да уточни дали не са приложени фалшиви документи", коментира Ценко Ценов, шеф на отдел "Недържавни гори" в агенцията.

Разрешителното за сеч е издадено от лицензирания частен лесовъд инж. Стефан Обрешков, който разказва, че при него дошъл мъж на име Николай Попов от Елена и носел пълния набор от документи, които се изискват за позволително за сеч. Обрешков обяснява, че не знае, че някой документ е бил фалшив и добавя, че си е свършил перфектно работата и не е нарушил законите. За случая е сезирана прокуратурата, която да изясни как се издава позволително на фантом. Копие е изпратено и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Началникът на Регионалното управление по горите във Велико Търново инж. Николай Николов заяви, че се извършва вътрешна проверка. Изсечените гори струват над 30 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.