1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Постиженията на българската наука не представляват интерес за бизнеса

Постиженията на българската наука не представляват интерес за бизнеса

Финансирането на научни изследвания от предприемачите у нас е около 2 пъти по-ниско, отколкото в другите европейски държави

Постиженията на българската наука не представляват интерес за бизнеса и близо 80% от фирмите у нас не биха инвестирали средства в нея. Това сочат резултати от проучване на “Алфа рисърч”, които бяха огласени вчера (28.11.2010г.) на икономически форум “Бизнесът и българската наука. Инвестиции и сътрудничество”, съобщава trud.bg.

Като дял от БВП средствата, които се отделят за научна и развойна дейност в България, са близо 4 пъти по-ниски от средните за ЕС. Финансирането на научни изследвания от предприемачите у нас е около 2 пъти по-ниско, отколкото в другите европейски държави. Средната стойност на разходите за научна и развойна дейност в страните от ЕС е 1,9% от БВП, докато у нас е едва 0,49%.

Обобщените данни от изследването на социологическата агенция показват, че основното предизвикателство пред българската наука е да покаже на бизнеса с какво може да бъде полезна и кои са пресечните точки на двата сектора.

46% от фирмите у нас са привличали български учени към проектите си. 70% от тях са останали доволни от съвместната дейност, а едва 2% - неудовлетворени. Въпреки това 80% от бизнеса е категоричен, че не би отделил средства, за да финансира науката.

17% от фирмите заявяват, че няма български разработки в интересуващата ги сфера, а 11% директно внедрявали чужди проекти. Около 20% от средните и големи фирми биха сътрудничили на науката, 40% от тях - само в случай, че това им донесе данъчни облекчения. Половината от желаещите да инвестират обаче не биха заделили суми, надхвърлящи 25 хил. лева.

“И науката трябва да слезе от пиедестала на своето високомерие, и бизнесът трябва да си даде сметка, че ако не инвестира днес, след няколко години няма да е конкурентоспособен”, обобщи Боряна Димитрова от “Алфа рисърч ”.

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, беше категоричен, че призивите не са достатъчни, за да възродят връзката между бизнес и наука.

Пример за предприемачество дадоха организаторите на събитието. За постигането на успех в бизнеса има нужда от иновации, заявиха представителите на “Вайс профил”, които не за първи път внедряват нови технологии с помощта на учени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.