1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Роботите на полето вече не са научна фантастика

Роботите на полето вече не са научна фантастика

Основният препъникамък за разпространението им остава безопасността

Във Франция, САЩ и някои източноевропейски страни роботите вече работят във ферми. Но и в Италия търсенето на роботи в селското стопанство започва да набира скорост, за да се увеличи и подобри производството, допълвайки човешкия труд, като същевременно намалява въздействието върху околната среда. Основният препъникамък за разпространението все още остава безопасността.

Те могат да се използват за много дейности - от подрязване на лозя, до всички необходими практики за контрол на вредителите и борба с плевелите. Те могат да бъдат и ефективен инструмент за намаляване на въздействието на производствения цикъл върху околната среда. Действително, роботиката се оказва полезна и за по-бързото постигане на целите, поставени от Европейската комисия, като например намаляването с 50% на пестицидите до 2030 г.

Фермите все повече ще трябва да се променят и да стават умни, с високо технологично съдържание. В Италия университетите и изследователските центрове се фокусират върху създаването на роботи, способни ефективно да допълват човешкия труд, като същевременно осигуряват условия за максимална безопасност. Последното е решаващ фактор за разпространението на роботиката в селскостопанския сектор. "Ние сме в начален стадий, реално търсене на пазара все още не е възникнало - обяснява Алесио Болонеси, експерт по цифрови технологии на Италианската федерация на производителите на агротехника, но виждаме много проекти за малки и големи роботи, които изникват и в нашата страна. И има много любопитство от страна на фермерите.“

Пътят към използването на роботи във всеки случай е маркиран, както показва и консорциумът, създаден от Politecnico di Milano и Миланския университет заедно с редица чуждестранни изследователски центрове именно за измерване и подобряване на работата на роботите. Опитите са да бъде измерено колко добър е роботът в разграничаването на култури и плевели. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.