1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Семе българско” – традиции и нови преживявания

„Семе българско” – традиции и нови преживявания

Семената са в основата и на тазгодишната инициатива „България в семена”

Деветото издание на Националния фестивал „Семе българско” ще се състои на 29 и 30 април в Севлиево. Доказал се през годините като притегателен център за всички, които обичат и ценят родните традиции, Фестивалът отново ще предложи пъстра палитра от възможности за пълноценно използване на свободното време. Наред с утвърдените вече инициативи като „Фермерски базар”, „Игрите на баба и дядо”, „Шанс за бебе”, конкурс „Никой не е по-голям от хляба”, детски работилнички и др., организаторите – Община Севлиево и фондация „ОТ БГ”, обогатяват програмата с редица нови преживявания.

Специално внимание тази година ще бъде отделено на пчелите и тяхната роля за бъдещето на планетата ни. Инициативата „11 400 пъти в минута” /колкото е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет/ ще срещне за разговор гостите на фестивала с майстор пчелар. Беседата ще даде възможност за споделяне на любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за ползите от консумирането на пчелен мед - единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.

Още в началото на първия фестивален ден ще бъде даден старт на акция „Предай нататък”. Селскостопанската академия - дългогодишен партньор на фестивала, ще предостави за продажба специално подбрани семена на устойчиви български сортове - безценна възможност за ценителите на традиционните вкусове да засадят и отгледат в градината си богата селекция плодове, зеленчуци и зърнени култури, традиционни за страната ни. Инициативата се реализира с подкрепата на Първа инвестиционна банка.

Семената са в основата и на тазгодишната инициатива „България в семена”. Чрез използването на различни по цвят и сорт семена, посетителите ще имат възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща един от символите на България – националния трибагреник.

За да се съхранят и да продължат да се отглеждат български сортове, и тази година врати ще отвори познатият на всички Дом за семена. Във високия около 2 метра кошер, който е разположен непосредствено до фестивалната сцена, посетителите ще намерят и ще могат безплатно да си вземат български сортови семена, предоставени от някои от институтите към Селскостопанската академия, както и от читалищата от селата в Севлиевска община. Инициативата, чието мото е „Донеси, сподели и вземи” дава възможност за свободен обмен на традиционни местни сортове и в нея може да се включи всеки гост на фестивала, като си вземе и/или остави в кошера пакетче семена с информация за тях.

Наред с добре познатия на всички Фермерски пазар, който предлага качествени продукти родно производство, тази година в парка на фестивала ще бъде обособен и кът „Подкрепяме българщината”, който ще предостави пространство на най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите домашно приготвени храни и отглеждана в екологично чисти условия продукция, както и традиционни предмети, облекла и изделия за бита, характерни за региона.

Сред специалните гости в тазгодишното издание на фестивала ще бъде професионалният фотограф Жоро Хаджиев, който чрез изкуството на фотографията ще представи своя поглед по теми, които вълнуват всички ни - за българския дух, за опазването на традициите ни, за връзката с корените ни. А когато става дума за природата, ще има специална изложба на фотографа Богдан Боев в партньорство със „Зелени балкани“.

Изкуството като естетическо средство за възпитание и като начин на живот ще присъства по време на фестивала и чрез участието на галерия „Видима” и Детски арт център „Видима”. За първи път тази година гостите на „Семе българско” имат възможност да посетят изнесената в парк „Казармите” изложба, както и сами да създават красота в творческата работилница на местните галерия и арт център в рамките и на двата фестивални дни. Всичко това се случва с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима“, гр. Севлиево.

В неделя ценни знания ще сподели с посетителите екипът на „Дар Лимец”. За тайнството на замесване на тестото, за магичната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите – за всичко това ще стане дума по време на неделната сладко-медена раздумка.

Защото ако през първия фестивален ден акцентът ще бъде върху семената, пчелите и меда, през втория ден ще насочим внимание върху нашия хляб, върху земята и върху грижата за овощните градини.

В неделя гостите на Севлиево ще имат възможност да наблюдават демонстрация на присаждане на овошки и да се включат в практическо обучение по ашладисване. Специален гост-лектор на инициативата ще бъде Христо Иванов - Ашламинатора. Вече 9 години Христо Ашламинатора организира и провежда обучителни срещи, на които предава ценни знания за облагородяването на дърветата, за цялостната грижа за овощната градина и за семейния живот на село. Той ще отговори на въпроси като: кога е най-подходящото време за ашладисване, кое дръвче е подходящо за подложка, как се изработва калем, как да се грижим за присадките и др.  

Отново в неделя, на най-малките посетители организаторите предоставят възможност да се включат в редица нови подкрепящи природата активности - образователни инициативи на „Зелени Балкани” и на Природен парк „Българка”, работилничка „Ден без хартия” и др. А от 11. 00 ч., по случай деветата годишнина на фестивала, нашите приятели от „Гората.БГ” ще раздадат безплатно хиляди плодни и медоносни дръвчета на всички желаещи. Казват, че в живота си всеки трябва да засади поне едно дърво. Нека го направим сега!

Национален фестивал „Семе българско” – умело съчетаваме традиция и съвремие, за да продължи да бъде от кълна до върха – все българско!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.