1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Швейцарска фондация разчиства мини в Украйна

Швейцарска фондация разчиства мини в Украйна

На първия етап от новата програма ФАО и швейцарската фондация, заедно с местните власти, ще определят площите, които трябва да бъдат прочистени, ползвайки сателитни снимки

рограма за разчистване от мини на земеделски площи в Украйна стартира Организацията по прехрана и земеделие на ООН в сътрудничество с швейцарската Фондация за разминиране. Целта е да се помогне на най-засегнатите малки и средни фермери в страната.
 
Изпълнението на програмата започна с пилотен проект в региона на Харков. Тя е насочена към земеделци, обработващи по-малко от 300 хектара земя, както и към лични стопанства в селските региони.
Идеята е чрез премахването на мините и други взривоопасни останки нивите отново да се освободят за земеделие. По данни на ФАО близо 90 процента от анкетираните от организацията малки ферми са понесли загуби от последствията на войната. Освен това всеки четвърти стопанин е посочил, че е бил принуден да се откаже от дейността си или силно да я ограничи.
 
От ООН изтъкват, че разчистването на мините е първата стъпка за възстановяването на селските общности в Украйна, оказали се на фронтовата линия. Представителството на ФАО в Киев подчертава, че мнозинството от малките и среди фермери в регионите, където са се водили, или се водят бойни действия, тази година не са засели своите площи, тъй като не искат да рискуват живота си.
 
На първия етап от новата програма ФАО и швейцарската фондация, заедно с местните власти, ще определят площите, които трябва да бъдат прочистени, ползвайки сателитни снимки. Във втората фаза екипите за разминиране ще започнат да премахват взривните устройства, като първо ще работят по парцелите с най-малко мини.
На третия етап ще се взимат проби от почвата, за да се установи замърсяването с отровни вещества. При възможност засегнатите фермери ще получат финансова или друга материална помощ. За целта са необходими още минимум 90 милиона евро, посочват от ФАО. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.